Korv & böngryta
Ingredienser:
- 2 sojakorvar
- 1,5 dl passerade tomater
- 1 dl krossade tomater
- 1,5 dl kidneybönor
- 1 gul lök
- Salt, svartpeppar, basilika, paprikakrydda
Stek löken och korven tills löken har mjuknat något och fått lite färg.
Häll i de övriga ingredienserna och låt den bli genomvarm.
Sen är det bara servera, det blev riktigt gott faktiskt!



Jag åt detta med stekta champinjoner och grovt bröd men det går nog bra med ris eller lite vad som helst!
Smaklig måltid.
Pizza
Degreceptet taget från recepten.se
Ingredienser för fyra portioner.
Bilderna visar en portion.
Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
ca 5-6,5 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.
Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg.
Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.
Lägg på någon fyllning och grädda i 225-250 grader i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Tomatsås:
Passerade tomater
Oregano
Basilika
En vitlöksklyfta
Paprikakrydda
Socker
(Bara blanda ihop ingredienserna i såsen, gå på känn lite, mycket oregano är dock ett tips, mycket mer än du tror, en halv näve ungefär)


Tofubollar
Idag testade jag ett recept från Djurens Rätt igen. Tofubollar.
Ingredienser:
Ca 30 stycken
300 g naturell tofu
2 dl hasselnötter + cashewnötter
1 röd chilifrukt
1 lök
ca ½ dl vetemjöl
2 msk vatten
½ tsk vitpeppar
1 tsk örtsalt
Mosa tofun, finhacka löken och chilin och rör ihop detta. Mal nötterna och blanda detta och kryddorna med tofumassan. Tillsätt sedan mjöl och vatten och blanda tills massan håller ihop rätt bra. Forma till bollar och stek tills de får fin färg.
Serveras med valfri sås.
Smaklig måltid!
Smördegsrullar med vegofärs och champinjoner
10 rullar
5 plattor smördeg
200 g blandad färsk svamp, t ex ostronskivling och trattkantareller
1 liten lök
200 g vegetarisk färs t ex Hälsans kök
ca ½ dl soja- eller havregrädde
salt
peppar
Lägg fram smördegsplattorna för att tina.
Rensa svampen från skräp och dela i mindre bitar. Hacka löken fint. Fräs svampen i mjölkfritt margarin tills den blir gyllenbrun, tag upp och lägg åt sidan i en skål. Fräs den hackade löken och färsen var för sig tills löken mjuknat och färsen blivit fräst ordentligt. Rör ihop alla ingredienser, smaksätt med salt och peppar. Rör i soja- eller havregrädde. Kavla ut varje smördegsplatta och dela dem på hälften (de ska vara rektangulära). Klicka ut 2-3 msk röra på mitten av varje platta i en lång sträng. Rulla ihop till en smal rulle (kortkanterna behöver inte vikas in), fukta ena långsidan med lite vatten och kläm ihop långsidorna. Låt vecket komma på undersidan när du sedan lägger rullarna på en oljad plåt. Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter.




Smaklig måltid!
Färssås med paprika och champinjoner
3-4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 paprika
6-7 medelstora champinjoner
300 gram vegofärssås
1 vitlöksklyfta
350-400 gram passerade tomater
1,5-2 dl vatten
Svartpeppar
Salt
Oregano (kryddorna efter smak)
Tillagning:
Skär löken, paprikan och champinjonerna och stek de i olja och pressa över vitlöksklyftan. Stek i cirka 5-10 minuter.

Lägg i färsen och stek ytterligare 5 minuter.

Häll i tomatsås och vattnet och krydda med salt, peppar och oregano.

Låt puttra några minuter sen är det klart. Servera med valfri pasta!

Smaklig måltid!
No Egg

Om ni är sugna på att testa.. :)
Ett tips isånafall är att om ni gör muffins eller kladdkaka eller så så kan den se "oklar" ut när den är i ugnen, fastän den har varit inne i den tiden den egentligen ska. Då borde du ändå ta ut den för har du i den tills den ser bra ut i ugnen kommer den bli stenhård när den svalnar lite! Så ta ut den i sin rätta tid så blir det bra!
Vegoviktor
Mandarinkladdkaka med mörk choklad
Ikväll försökte jag mig på att göra en mandarinkladdkaka med mörk choklad.
jag kan säga att det gick sådär, den blev rätt torr men jag lägger ändå ut den här.
En mindre form än jag använde och mindre tid i ugnen så blir det nog bättre än min.
Ingredienser:
100 gram mörk choklad
2 dl socker
2 tsk äggersättning + 4 tsk vatten (2 ägg)
Rivet skal från 1-2 mandarin
1 pressad mandarin
1/2 dl cashewnötter
100 smör, vanligt eller mjölkfritt.
Tillagning:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smörj en form och häll över lite hackade cashewnötter.

Blanda sockret och äggersättningen till en smet.
Riv skalet från 1-2 mandariner och pressa i juicen från en mandarin.
Smält smöret och smält ner den mörka chokladen.
Häll över smör och chokladblandningen i den andra smeten och blanda.

Häll över smeten i formen och sätt in i ugnen i 12-15 minuter.

Min var inne lite för länge och blev tyvärr torr. Men den hade en god smak av mandarin och choklad!
Hoppas det smakar!
Inhandlat

Julsk*nka från Astrid & Aporna
Biff Cowgirl från Viana (eko)
Oregano & Basilika korvar från Redwood (eko)
Gran Chorizo från Wheaty (eko)
Alla produkter är helt veganska.
Dessa ska jag pröva på i jul!
Lättlagad vegansk wok
Fuskar lite med färdig wokkryddmix, tycker de gör godare krydda än vad jag kan lyckas med.
2-3 portioner
Ingredienser:
1 paprika av valfri färg
1/4 röd lök
ca 100-150 gram broccoli
75 gram veggobitar
250 ml kokosmjölk
Veggie Wok-mix
1-2 msk olja
1,5 dl ris
Börja med att koka ris. Koka upp riset med 3 dl vatten och sänk sedan värmen till medellåg värme.
Skär sedan upp paprikan, löken och broccolin i lagom stora bitar. Häll upp olja i en stekpanna/wokpanna och häll sedan i grönsakerna och veggobitarna.
Efter 5 minuter kan du hälla i wokmixen.

Det är denna wokmix jag använder

När grönsakerna har konsistensen du vill så häller du över kokosmjölk och låter puttra några minuter.

När riset är klart så lägger du i riset i woken och blandar.

Såja, då var det klart!
En lättlagad lunch eller middag.
Hoppas det smakar!
/Vegoviktor
Ugnsstekt potatis med marinerade grönsaker
Här kommer jag lägga upp recept på mat jag lagar.
Från vardagliga recept som dagens till lite festligare.
Det blir mest vardagsmat eftersom jag äter mer sån!
All mat är helt vegetarisk och ofta vegansk eller kan lätt göras till vegansk.
Dagens recept är Ugnsstekt potatis med marinerade grönsaker som är en lätt rätt att laga.
Ingredienser:
3-4 potatisar
3 champinjoner
1/4 röd paprika
1/6 rödlök
3 msk olja
1,5 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar och paprikakrydda efter smak
Sätt på ugnen på 200 grader.
Börja med att skiva potatisarna och lägga dem i en skål.
Häll över ungefär 1,5 msk olja och tillsätt salt, svartpeppar och paprikakrydda efter smak.

Skiva champinjonerna, paprikan och rödlöken och lägg även de i en skål.
Häll även här över 1,5 msk olja och krydda dessa.

Lägg potatisen och grönsakerna i en ugnfast form. Jag gillar att lägga potatisen i endast ett lager eftersom jag tycker de får en finare konsistens och färg då.

Kör in formen i ugnen och vänta sisådär 25 minuter eller till potatisen känns någorlunda bra.
Om man vill ha en krämigare rätt kan man då hälla över matlagningsgrädden och låta formen vara i ugnen 5 minuter till tills potatisen är helt klar.
Jag gillar när grönsakerna är mjuka men gör man inte det kan man sätta in grönsaksblandningen när det återstår ungefär tio minuter så man får lite krispigare grönsaker.

Smaklig måltid!