Friluftsdagsmat

Imorgon är det friluftsdag, innebandydag.
Då blir det en simpel pastasallad.

  • 100 gram pasta
  • 100 gram quorn
  • Garam masala kryddmix (färdig från butik)
  • 1,5 tsk olivolja
  • 2 tsk vatten
  • Blandad sallad

Stek quornen i margarin/olja och krydda VÄL med garam masala kryddan.
Koka pastan under tiden.
Blanda olivoljan med vattnet och ha i några teskedar garam masala krydda. Detta blir en god dressing.
Sen är det bara blanda allt med varandra, klart!
Simpelt men väldigt gott!

vdvdvv

Sojastrimlor i rödvinssås med hasselbackspotatis

Blev en inte allt för god middag idag, föll mig inte riktigt i smaken.
Men ni får det iaf, här kommer den.

Ingredienser:
  • 100 gram sojastrimlor
  • 50 gram blandad svamp
  • 3-4 msk matlagningsgrädde
  • 1/2 msk olja
Rödvinssås:
  • 1/2 dl rödvin
  • 1/4 lök
  • En schalottenlök
  • 1/2 tsk finhackad oregano
  • 1/4 msk olivolja
  • Någon tesked tomatpuré
Hasselbackspotatis:
  • 3-400 gram potatis (Beroende på hur mycket du äter såklart)
  • 1 tsk olivolja
  • Diverse kryddor, vad du gillar
Börja med att skära djupa snitt i potatisen, nästan hela vägen igenom. Vänd de sedan i olivolja och krydda väl. In i ugnen med ugnsfolie över plåten. Låt stå cirka 30 minuter, ta sedan av folien och låt vara i ugnen 15-20 min till.

Häll olja i en kastrull och lägg i löken och stek tills den är genomskinlig. Häll sedan i vinet och låt den reduceras en aning. Lägg i tomatpurén och oreganon och låt dra in lite.

Stek sojastrimlorna i oljan och häll i svampen. Stek i några minuter.
Sila sedan vinrödsåsen över strimlorna och svampen och låt puttra i en tio minuter- en kvart.
Häll sedan i matlagningsgrädden och rör om. 

Klart!




Satsa gärna på ett godare vin än detta.



Favoritflaskan!



Så såg det ut klart :)

Asiatisk svampgryta

Ingredienser 1 portion:
  • 80 gram sojastrimlor
  • 4 msk kokosmjölk
  • Blandat svamp, ungefär två nävar. Jag använde portabello, shi-take och champinjon.
  • En halv påse flytande teriyakikrydda, finns på de flesta butiker.
  • En halv tesked grön currypaste
  • 1 tsk salt, lite soja.
  • 75 gram risnudlar som tillbehör
Det är inte svårare än att steka svampen, när den stekt några minuter lägger du i sojastrimlorna.
När det stekt ytterligare några minuter kan du ha i teriyakikryddan, sen kokosmjölken, currypasten, salt och soja.
Låt puttra en liten stund, släng i en skvätt vatten om du vill ha den lite tunnare.
Koka risnudlar och servera till.
Lycka till!

svampppp

gryta

Tacolasagne

Hejsan!
Igår gjorde jag en lasagne med tacosmak! Väldigt god blev den!

Ingredienser för 4 portioner/en stor form:
  • 9 lasagneplattor
  • 1 stor lök
  • Lite purjolök
  • 1/2 paprika
  • 8-10 svampar, jag tog portabello och champinjoner.
  • 400 gram passerade tomater
  • 250 gram vegofärs
Mjölksås (utan ost gjorde jag):
  • 7 dl mjölk
  • 4 matskedar mjöl
Tacokrydda:
  • 1 msk chilipeppar
  • 1/2 msk lökpulver
  • 1/2 msk vitlökspulver
  • 1/2 msk chilipulver
  • 1/2 msk malen spiskummin
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 msk salt
  • 0.25 msk svartpeppar
  • 1/2 msk socker
Orkar du inte göra egen krydda kan du bara ta en färdigmix.
Ostsåsen gör du genom att blanda mjölet och mjölken i en kastrull och kokar upp den under omrörning.
Sen kan du låta den stå lite.
Börja steka hackad lök, purjolök, paprika, svamp och färs.
Häll sedan i kryddan och stek lite granna.
Sedan häller du i passerade tomater och låter puttra några minuter.

När du är klar med de båda såserna börjar du med att hälla ner mjölken i en form.
Sen lägger du på tre lasagneplattor. Efter det på med ett lager av färssåsen.
Lägg på tre plattor på det, ett lager till med färssåsen, tre plattor igen och avsluta med mjölken.
Ost kan du ha på över om du så behagar. Helst löpefri såklart.

Lycka till, här kommer en dålig bild eftersom kameran är på laddning.

vfeve

Crêpes

Hej!
Länge sen nu, har inte allt för mycket tid för bloggen men lägger upp när jag kan.
Ikväll gjorde jag broccolicrêpes och champinjoncrêpes.

Grundrecept crêpes:
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • En nypa salt
  • 1/2 msk socker
  • 1/2 msk margarin

Recept champinjonstuvning:
  • 100 gram champinjoner
  • 1-1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5-1 msk margarin
  • Några nypor salt och svartpeppar
  • Lite mjöl/maizena

Recept broccolistuvning:
  • Färsk broccoli, kanske 50-100 gram. Kör på känn.
  • Lite mjöl/maizena
  • Några nypor salt och peppar

Gör så här:
Champinjonstuvning:
Skär champinjonerna i bitar och lägg i en kastrull och sätt på medelvärme.
Låt det mesta av vätskan koka in. 
Häll i margarinet och låt stå tills det "knäpper" lite.
Häll i lite mjöl och sen matlagningsgrädden. Klar!

Broccolistuvning:
Koka broccolin tills den är mjuk.
När det är klart så häll av vattnet och skär broccolin smått.
Lägg tillbaka i kastrullen, häll i lite margarin och mjöl och sedan matlagningsgrädden.
Låt sjuda lite.
Crêpes:
Vispa mjölken med mjöl, salt och socker till en klumpfri smet.
Vispa i ägget.
Smält margarinet i en panna och häll i det i smeten.

Sen är det ju bara steka crêpesen och lägga på stuvningarna. :)

crepes

RSS 2.0